La Fontcalda,

18-10-2017

Een natuur gebied tussen de pijnbomen en kalk rotsen

Wij hadden nog niet eerder van La Fontcalda gehoord, toch is dit maar 5 kwartier rijden vanaf Cambrils. En na wat foto's op internet gezien te hebben van fantastische watervallen en meertjes moesten we het met eigen ogen gaan zien, en dus gingen wij op pad.

Ondanks de afstand van circa 75 kilometer vond ik het een behoorlijke rit met af en toe behoorlijk wat zweet op het voorhoofd. De route gaat het binnenland in en steeds meer tussen en over de bergen. Nu ben ik niet zo een held dus na 30 minuten vond ik het wel weer leuk geweest. Maar ja je moet door en het is ook zonde om als je zover bent dan maar weer terug te gaan. Dus kiezen op elkaar en genieten van het uitzicht. Want de omgeving is prachtig!!

Onze navigatie gaf een route aan richting Prat de Comte. Eenmaal daar gekomen stond er verder geen bord welke richting we op moesten maar er was maar 1 weg die we konden volgen.

Deze was echt heel apart en heel even dachten we, nadat we weer een stuk naar benden waren gereden, dat we op een dood lopend stuk waren uitgekomen. Er stonden wel bordjes met fiets routes aangegeven richting La Fontcalda. Die weg was smal en ging door een 2 tal korte tunnels. Het was te hopen dat er niet toevallig van de andere kant een auto aankwam. Na de tunnels was er een scherpe bocht, naar beneden over een onverharde weg en als laatste een stukje door een bijna droog riviertje, maar toen waren we eindelijk op de plaats van bestemming! En wat was het indrukwekkend.

De hoge rotsen met een meertje gevuld met kristalhelder water, kleine visjes en rode rivierkreeftjes. Het leek wel een oase in deze bergkloof, maar wat was het mooi. Omdat wij op internet foto's hadden gezien en reviews hadden gelezen over de watervallen gingen we daar naar op zoek. Er is een mooi wandelpad langs de bergwand waar vanaf je prachtige foto's kunt maken.

Onderweg kom je verschillende andere paden tegen die dan meer het bos in gaan. Het is dan ook een mooi wandelgebied.

Ons bezoek was in het hoog seizoen en dat verklaart waarschijnlijk dat wij helaas geen watervallen hebben gezien. Waarschijnlijk zijn deze er nog wel na de winter en in het vroege voorjaar. De foto's op internet laten zien dat er wel degelijk watervallen zijn in dit gebied.

Zonder de watervallen is La Fontcalda ook in de zomer de moeite waard om naar toe te gaan.

Er staan ook nog een paar gebouwtjes met een restaurant maar deze was tijdens ons bezoek dicht dus neem een goed gevulde picknickmand mee en je zwemkleding en geniet van dit mooie wonder van de natuur

La Fontcalda is prima te bezoeken met kinderen en minder getrainde wandelaars. Het is goed lopen over de natuurlijke traptreden en er is genoeg houvast voor ondersteuning. Op slippers is niet echt aan te raden, de stenen zijn vaak heel glad dus zorg ,voor je eigen veiligheid, voor een paar goede sneakers of wandelschoenen. Omdat je ook in het water kan zwemmen en het niet overal even diep is kan je er ook voor kiezen om waterschoentjes mee te nemen.

De terug weg ging via een andere route die ook veel drukker was . Waar we op de heenweg niemand tegenkwamen, waren er nu genoeg tegenliggers, deze weg komt uiteindelijk uit op de C-43. Diversen haarspeld bochten omhoog en naar beneden maakt ook deze trip weer behoorlijk spannend, maar op de plekken dichtbij het ravijn voor een haarspeldbocht, waar nauwelijks tot geen begroeiing was , was het uitzicht werkelijk fantastisch!! U vind hier de locatie van La Fontcalda


"This Wasn't a Strange Place; It Was a New One