Met een paard de omgeving verkennen...

26-06-2017

Vakantie is de tijd om lekker uit te rusten en om niet al teveel te doen. Het liefst genieten we van de zon met een e-reader in de ene hand en een heerlijk koel drankje in de andere. Maar al luierend begint het vaak toch kriebelen om iets van de omgeving te zien of wat te ondernemen.

In deze blog neem ik u mee op een heerlijke buitenrit met een paard van een manege in de buurt van Cambrils.

Laten we beginnen met te zeggen dat de Spaanse maneges totaal niet te vergelijken zijn met de Nederlandse maneges. Hun standaard komt niet in de buurt van wat wij gewend zijn. De maneges zien er vaak armoedig uit, komt natuurlijk ook door dat de omgeving droog en kaal oogt, maar ze zijn het meestal ook. Met de paarden en pony's krijg je vaak al bij de eerste aanblik gelijk medelijden. Een glanzende vacht zoals wij gewend zijn en de levendige uitstraling zijn vaak ver te zoeken. Dit heeft ook wel weer met het klimaat te maken, je bent natuurlijk niet zo actief bij +28gr., en door de droogte valt er ook een stoflaag op de vacht neer.

Via een kennis op de camping werden we gewezen op Hipica Escornalbou. De eerste keer dat we die manege bezochten waren we nogal sceptisch. Maar eerlijk is eerlijk, deze manege is zeker voor Spaanse begrippen prima opgezet. Het is een familie bedrijf met ongeveer 15-20 paarden en pony's . Oké, sommige paarden mogen wat meer vet op hun botten maar verder zien ze er prima uit. Ook de stallen zijn van normale formaat, en aan de achterkant hiervan hebben ze allemaal een eigen stukje waar ze naar buiten kunnen. Er is een buitenbak waar rijles gegeven wordt maar ook regelmatig wedstrijden gegeven worden en een kantine met terras waar je wat kan drinken.

Verder hebben ze een stap molen, en nog een aantal buitenbakken.

Deze manege verzorgt buitenritten voor beginners en gevorderden. Bij het reserveren natuurlijk wel even aangeven welk ervaring niveau je hebt. Vervolgens zijn er ritten van minimaal een uur tot maximaal 3 uur. Onze dochter en haar vriendin rijden beide al circa 7 jaar, en kozen voor een 3-uurs rit. De dochter van de eigenaar, die ook paardrijlessen geeft, begeleidt ze op hun rit.

De rit voert ze door het binnenland dwars door appel boomgaarden, tussen de olijfbomen en oleanders waarna ze uiteindelijk uitkomen bij een meer, het "Riudecanyes Reservoir" .

De eigenaar van de manege had ons uitgelegd waar het was zodat wij er eerder waren dan de meiden op hun paard. Het uitzicht en de omgeving bij dit stuwmeer is werkelijk waar prachtig. De oever loopt geleidelijk af waardoor ze met paard en al het water in kunnen. Ze hebben daar even een rust moment, spelen en lopen door het water, drinken wat, en rijden daarna weer hun weg terug naar de manege.

Deze rit hebben ze vaker gedaan maar ook een rit van 2 uur. Dan gaan ze niet naar het meer maar nemen ze een andere route door het binnenland en de bergen. Maar zeker ook de moeite waard. De meeste keren waren ze met z'n tweeën samen met de begeleidster en omdat ze de nodige ervaring hebben mochten ze dan op vlakke stukken even lekker galopperen, even lekker helemaal los. Wanneer je buiten het toeristen seizoen een rit wilt maken gaan ze ook naar het strand, en ook dat zal een hele leuke rit zijn.

Hipica Escornalbou is te vinden in het plaatsje Vilanova de Escornalbou. Het is ongeveer 20 minuten van Cambrils vandaan. Wanneer je er naar toe rijdt moet je wel heel goed opletten want het bordje van de manege waar je rechtsaf het zandpad op moet zie je makkelijk over het hoofd.

Je kan al met 2 personen een buitenrit reserveren. Kleding eisen hebben ze niet maar wel het dragen van een cap is verplicht en die hebben ze ook eventueel te leen voor je.

" Every day is a good day when you ride"