Waterrecreatie bij Panta de Riudecanyes

29-09-2017

In deze nieuwe blog ga ik iets vertellen over het zoetwater stuwmeer bij het gelijknamige dorpje, waar je heerlijk op het water kan recreëren.

Soms wil je wel is wat meer beweging dan alleen de gang van caravan, strand, en weer terug naar de caravan. Maar ook het zoute water van de zee en het chloor zwembad laat ons wel is snakken naar een rustig helder zoetwater meer. Ik neem je  deze keer mee naar het kleine dorpje Riudecanyes waar zich een mooi groot stuwmeer bevind " Panta de Riudecanyes"

Dit stuwmeer is rond 1909 ontstaan doordat er niet voldoende drinkwater was in de gemeente Reus voor de bevolking. Ze besloten daarom om een dam te plaatsen en op die manier het water dat in het stuwmeer zou blijven staan te gebruiken voor consumptie. Vandaag de dag is ook Reus voorzien en aangesloten op het normale water netwerk en wordt het water uit het stuwmeer alleen nog maar gebruikt voor het besproeien van de landbouw.

Het meer geeft een mooie gelegenheid voor kleinschalig waterrecreatie. We moeten niet denken aan waterscooters, waterskiën of speedboten. Het is een beschermd natuurgebied dus dat soort activiteiten zijn verboden. Er blijft echter genoeg over om te doen om, in en op het meer. Zoals gezegd ligt het in een natuurgebied en zijn er dus verschillende wandelroutes of fietsroutes om te ontdekken.

Ik beperk me in deze blog tot de wateractiviteiten van het meer. Het meer is zoetwater en is een prima plek om te gaan vissen. Dat weet ik niet uit eigen ervaring maar je komt er regelmatig vissers tegen dus neem ik aan dat er wel wat te vangen valt.

Het bedrijf "Riudecanyes Aventura" is gevestigd bij het meer. Zij verhuren waterfietsen, kano's en sup-boards. Hoe heerlijk is het om in rustig en zoet water een van deze activiteiten te huren. Omdat wij met meer personen waren hadden we een waterfiets, een kano en 2 sup-boarden gehuurd. Op die manier konden we onderling wisselen en zo doende alles even uitproberen.

Iedereen heeft wel is op een waterfiets gezeten en ook een kano was niet vreemd. Maar een Supboard was toch redelijk nieuw voor ons. We hadden het wel eerder gezien aan het strand maar om het zelf te gaan proberen in zee met toch wat meer golfen zagen we niet zo zitten.

Dit was dus een uitgelezen kans om het "Suppen" te gaan uitproberen. Een subboard lijkt heel erg op een surfplank alleen is deze breder en langer waardoor je dus heel stabiel staat.

Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk en zeker niet wanneer je de slag van het rechtop staand peddelen (Stand Up Paddeling) onder de knie krijgt op vlakke water.

Het is makkelijk maar wel heel erg leuk en toch ook wel intensief. Wij zijn in ieder geval heel enthousiast geworden van het Suppen en hebben dan ook voor de volgende zomer onze eigen Supboard aangeschaft.

Wij vonden het heerlijk om een dagje te zwemmen in zoet water en te ontspannen in zo een mooie rustige omgeving. Ik raad wel aan om stoeltjes of ligbed mee te nemen, de grond bestaat namelijk uit kiezeltjes en is niet echt lekker als je alleen op een handwerkje zit. Ook is het verstandig om een goed gevulde picknickmand mee te nemen want er is niets te koop bij het meer zelf. Je zal dan alweer het dorp in moeten rijden. Maar wanneer je je stoeltje en je broodje bij je hebt kan je het een hele middag uit houden. De locatie in google maps vind je hier


" Not Every Lake Dreams To Be An Ocean"